Сортувати:
Перші американські поселенці наповнювали порожнину гарбуза молоком, спеціями й медом і запікали в гарячій золі, а індіанці просто смажили скибочки на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки. Найперше згадування про гарбуз, вірніше про калабасе - посудину з нього, датоване 8 тис. років тому. Вирощували гарбуз мексиканці і древні єгиптяни, стародавні греки й римляни робили з нього посуд, пляшки для води й вина, а древні індіанці - коритця для купання дітей, різний посуд і музичні інструменти. У Європу ж гарбуз потрапив лише на початку XVI століття. Причому перше ж згадування про нього значилося в одному з лікарських порадників 1543 року. Гарбуз - найбільший овоч на Землі (офіційно зареєстровані плоди від 200 кг: у США один раз виростили гарбуз на 302 кг, у Японії - на 357 кг, а найбільшим виявився гарбуз, вирощений у 2004 році жителем Канади, - його вага склала 656,5 кг!). Не даремно ж добра фея, збираючи Попелюшку на бал, перетворила плід на карету. Власне кажучи, гарбуз - не овоч, а найсправжнісінька ягода, просто всі звикли вважати його овочем. Через досить значні розміри гарбуз у Китаї називають королем овочів, а у багатьох народів він є символом достатку й процвітання. Всі садівники-аматори, які хвастаються розмірами вирощених гарбузів так само, як і рибалки спійманим трофеєм, стверджують, що гарбуз добре росте тільки на перекопаній ділянці. Тому перед посадкою ґрунт ранньою весною перекопують до 30 см, а насіння висівають у середині квітня за схемою 3x1 м у прогрітий градусів до 12 ґрунт (якщо випадково спізнитеся з посівом, то можна використовувати пророщене насіння, яке, до речі, проростає навіть після того, як побуває в окропі!). У кожну лунку, підняту над землею з ухилом у південний бік, вносять трохи перегною і кладуть приблизно по 5 насінин. З появою першого листя виконують проріджування, залишаючи в лунці по 1 паростку, підживлюють його і рихлять ґрунт (друге розпушування виконують, коли стебло вляжеться на ґрунті). У посушливу погоду здійснюють кілька поливів. Коли в середині вересня листя засохне, а плоди гарбуза будуть радувати око своїми формами й розміром, можна сміливо збирати врожай. Тільки не забудьте помістити плоди в добре освітлене місце - за місяць вони дозріють самі. Оригінальними та невибагливими є декоративні гарбузи - рослина за одне літо здійметься на висоту до 4 м і прикрасить арку, альтанку або стіну будинку. Ідеальне місце для її посадки - сонячна ділянка (легка півтінь припустима) поруч з вертикальною опорою (наприклад, паркан, стовбур засохлого дерева - дуже добре виглядає!). До середини липня ширма виросте висока й щільна, а до серпня повністю зав'є опору й прикрасить великими жовтими квітками й маленькими плодами. Можна сіяти насіння безпосередньо в ґрунт у середині травня. Єдиний мінус - абсолютна неморозостійкість: гарбуз краще вирощувати через розсаду, хоча перед заморозками сходи завжди можна вкрити пластиковими пляшками або плівкою. І ще! Чим частіше ви будете поливати й удобрювати гарбуз, тим краще він буде рости. Оскільки багато людей зараз відмовляються від ліків через їхню дорожнечу, то намагаються підлікуватися на своєму городі. За вмістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато овочів. У ньому є цукор, каротин (в 5 разів більше, ніж у моркві, і в 3 рази більше, ніж у яловичій печінці), вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР, унікальний вітамін Т, що прискорює обмінні процеси, вітамін К, необхідний для згортання крові, а також жири, білки, вуглеводи, целюлоза, пектини (виводять токсичні речовини й холестерин) і мінерали (калій, кальцій, залізо). М'якоть гарбуза допомагає при атеросклерозі, порушеннях роботи серцево-судинної системи й шлунково-кишкового тракту, при гіпертонії. Свіжоприготовлений сік гарбуза - ефективний сечогінний засіб. Не даремно багато людей похилого віку посилено харчуються гарбузом - він легко засвоюється та справляється з усім «букетом» їхніх захворювань. Людям з порушеннями зору й анемією рекомендується вживати гарбузовий сік, оскільки за вмістом заліза гарбуз - чемпіон серед всіх овочів. І взагалі, це кращий овоч для дієтичного харчування |


