Сортувати:
Баклажан - багаторічна рослина родини пасльонових. До нас прийшов з Малої Азії, хоча батьківщина баклажанів – Індія. В наших регіонах ця овочева культура вирощується як однорічна. Більшість сортів, поширених в Україні, ранньостиглі та середньостиглі. Із-за повільного зростання і високої вимогливості до тепла, баклажани вирощують розсадним способом. Насіння на розсаду висівають за 55-60 діб до висадки у відкритий і за 65-70 діб у захищений грунт. Зазвичай, насіння пророщують попередньо витримавши його 20 хвилин в нагрітій до 50 °С воді для знезараження. Розсаду вирощують у теплих парниках, теплицях або в домашніх умовах в горщиках. За 2-3 тижні до висадки починають загартування розсади, наближаючи режим вирощування до природних умов. Готова до висадки розсада повинна мати добре розвинену кореневу систему, товсте стебло (10-12 см заввишки) і 5-7 справжніх листків. У середній смузі розсаду висаджують на початку квітня під тимчасові плівкові укриття, або в теплиці та парники, на півдні - у відкритий грунт. Плоди баклажанів містять солі заліза, міді, калію, натрію, в них порівняно багато кобальту, марганцю, пектинів, аскорбінової кислоти і вітаміну В. Баклажан має гарні смакові якості і хорошу врожайність. На одній рослині баклажана формується від 3 до 15 плодів, а в залежності від сорту плоди мають різну форму, колір і масу. М'якуш може бути білого, зеленуватого або бурого забарвлення, з гіркотою або без неї (найбільш солодкий - білий). Насіння зберігає схожість 3-4 роки. |