Сортувати:
Каву́н (Citrullus vulgaris) — баштанна культура родини гарбузових. В Україні основні обсяги кавуна вирощують на Херсонщині та в сусідніх південних областях; тут кавун вільно дозріває, досягаючи при цьому чудових смакових якостей. У середніх чорноземних областях у відкритому ґрунті кавун іноді не дозріває, так само, як і в більш північних місцевостях, тому культура на полях замінюється виведенням його в парниках. Для баштанної культури вважається кращим цілинний супіщаний чорнозем, на якому плоди виходять більші, ніж на суглинистому.Дозрівання ранніх сортів — у другій половині червня, пізніх — до жовтня. Стебла тонкі, гнучкі, повзучі зазвичай округло-п'ятигранні, довжиною до 4 м і більше, розгалужені. Молоді частини стебла густо опушені м'якими волосками. Листя на довгих черешках, чергове, волосисте, довжиною від 8 до 22 см і шириною від 5 до 18 см, глибоко трироздільне, іноді цільне, більш-менш лопатеве. Плоди кавуна залежно від сорту кулясті, овальні, яйце - чи грушоподібні, різні за забарвленням — білі, зелені, смугасті, мармурові та ін. Насіння плоске, часто облямоване, різноманітно забарвлене, з рубчиком. М'якуш кавуна рожевий або червоний, також буває жовтого кольору, дуже соковитий і солодкий. Особливості вирощування кавуна у відкритому ґрунті. Сприятливі умови для сівби кавуна настають, коли ґрунт прогріється на глибині загортання насіння до температури 16-18 , при посадці насіння в холодний ґрунт частина його пліснявіє та втрачає схожість. Запізнення з сівбою призводить також до зрідження сходів, затримання строків збирання, зниження врожайності . Норма висіву насіння залежить від обраної густоти рослин на га площі та розміру самого насіння. У дрібнонасінних сортів та гібридів норма висіву становить 3-4 кг/га насіння, у крупнонасінних — 5-6 кг/га. Сівалки точного висіву дозволяють її зменшити удвічі. Глибина сівби — до 5 см, а на легких ґрунтах та при низькій вологості - до 7 см. У фазі 2-3 листків рослини проривають, залишаючи в гнізді одну-дві найкраще розвинені росилини. Для одержання більш раннього врожаю, кавун вирощують розсадним способом. Розсаду вирощують у горщечках розміром 10×10 см і висаджують у 25-30-денному віці, коли мине загроза весняних приморозків. Особливості вирощування кавуна у закритому ґрунті. У зимових теплицях розсаду висаджують у кінці січня — на початку лютого, у плівкових - із середини березня — до 10-15 квітня, залежно від способу обігріву споруд, коли ґрунт прогріється до температури 20-22°С.На початку квітування в теплицях або біля них встановлюють вулики з бджолосім’ями. На рослині залишають 2-3 плоди. Поливають рослини рідко, коли вологість ґрунту (субстрату) знижується до 60% НВ. Відразу після поливу споруди провітрюють. Надмірна вологість у цей період призводить до ураження рослин хворобами, затримання достигання плодів та зниження вмісту цукру в них. Плоди, які почали наливатися, вміщують у сітки та підв’язують до шпалери. У парники розсаду кавуна починають висаджувати з середини березня з розрахунку 1-2 рослини під парникову раму. Під малогабаритне плівкове покриття висаджують її на 15-20 днів раніше, ніж у відкритий ґрунт. |