"Рогата " Морква

 Багатьом, напевно, доводилося бачити моркву з двома або навіть кількома хвостиками. Такою вона виростає із-за пошкодження корінців на ранній стадії. Це відбувається, якщо:

насіння пророщували довше, ніж потрібно, корінці що відросли пошкодилися під час посіву;

до і в перший місяць після появи сходів ділянка неодноразово пересихала - ніжні кінчики корінців в таких випадках відмирають одні з перших;

корінець був пошкоджений комахами - морквяної мухою, дротянкою, (ведмедкою) вовчком і ін .;

проводилися часті, але поверхневі, поливи - через у коренеплоду утворюється не один довгий корінь, а кілька коротких. Центральний корінець, проходячи вологий шар грунту, натикається на сухий і щільний, і йому нічого не залишається, окрім як спрямувати в бік бічні корінці.

Коренеплоди, зазвичай випускають кореневі волоски при утворенні щільної кірки на грунті, коли коренева система задихається без кисню, або в пошуках вологи. Щоб морква не виросла волохатою, потрібно забезпечити їй своєчасні поливи і регулярне розпушування в міжрядді. Якщо поливати ділянку протягом всього сезону немає можливості, проведіть рясні поливи в перший місяць, а потім поступово зведіть їх до мінімуму.

Не подобається помаранчевій красуні і надлишок вологи: від цього коренеплоди тріскаються. Ще одним чинником появи тріщин можуть стати надмірне внесення добрив, особливо азотними.

Споживачі цінують, перш за все, соковиту солодкість моркви, але іноді її смак може виявитися не таким приємним. Це трапляється зокрема:

при використанні для посіву гібридів F2, тобто насіння зібране з посіву гібридів першого покоління. У промисловому овочівництві використовують виключно гібриди F1, тому що в процесі вирощування гібридів F2 починають домінувати властивості дикої моркви, в т.ч з'являється гіркуватий присмак;

якщо плечики коренеплодів визирають із землі - на сонці вони зеленіють і набувають гіркого смаку.

Гіркота може бути також реакцією коренеплодів на пошкодження морквяною мухою і дротянкою. Морква стає гіркою і дерев'янистою при нестачі в грунті фосфору і калію, вирощуванні на кислих грунтах.

Якщо з осені на кожен квадратний метр ділянки внести 6кг перегною, а навесні перед посівом -15-20г сечовини, 25-40г суперфосфату, 25-30 г хлористого калію, по 0,5г борної кислоти, мідного купоросу і сульфату кобальту і 0,1г молибдату амонію, морква виросте рівною, красивою і смачною.

Автор статті Е.Хмельницька.

 

 

5
25.03.2023
Дуже задоволена якістю насіння,дякую!!!
Ірина
5
21.02.2023
Замовляю насіння вже декілька разів і як завжди задоволена. Адміністратор надав консультацію, щодо насіння...
Анна
5
02.02.2022
Щиро всім дякую товар замовляю у Вас третій рік як завжди бистро оперативно якісно і завжди радує від...
Роман