ПСК Кмин 1г
Дворічна рослина висотою 30-100 см. Стебло голе і розгалужене. Квітки зібрані в зонтики. Квітне в травні-червні. Кмин висівають рано навесні або в кінці літа в добре оброблений грунт рядами з відстанню між ними 40 см. Перед посівом насіння рекомендується замочити і прогріти. Сходи з'являться через 6-10 днів. Рослини з 2-3 листочками проріджують на відстань 15-20 см. У перший рік кмин розвивається поволі. Не вимогливий до тепла, насіння проростає вже при температурі грунту 7-10 °С. На другий рік вегетації кмин швидко відростає і утворює крупну розетку листя. Через 20-30 днів утворюються квітконосні стебла, і через 10-15 днів рослини зацвітають. Кмин відноситься до світло- і вологолюбних культур. Високі урожаї дає на суглинистих і супіщаних грунтах, добре заправлених органічними добривами. Плоди містять 3-7% ефірної олії, 10-20% жирної олії, білки, смолянисті речовини, цукор. Листя кмину багате вітамінами і мінеральними речовинами. Кмину властивий інтенсивній пряний і навіть гострий смак, приємний аромат. Часто входить до складу пряних сумішей. Мелений кмин додають в страви, що не піддаються тепловій обробці, - салати, паштети, сири. Як прянощі він полегшує переварювання жирних і важких страв. Урожай листя і молоді пагони збирають в травні-червні, а насіння - в серпні на другому році культури. У фармацевтичній промисловості використовується для приготування препаратів проти метеоризму, стимулюючих утворення молока у годуючих жінок. Препарати з кмину призначають при порушеннях функції кишечника і таких захворюваннях, як коліт і ентерити. Кмин зупиняє процеси бродіння в кишечнику. Його плоди покращують відділення жовчі, стимулюють перистальтику кишечника, підвищують апетит, їх застосовують при запальних захворюваннях органів дихання.
Покупці цього товару також вибирають
|