Основні хвороби овочевих культур

Загальні відомості. Для захисту рослин від хвороб і шкідників є багато препаратів. З кожним роком обсяг їх виробництва збільшуються, а ефективність застосування підвищується. Проте основну роль у системі захисту рослин треба відводити профілактичним і агротехнічним заходам.

Агротехнічні та профілактичні заходи. Одним з агротехнічних заходів є таке чергування культур на площі, за якого вони повертаються на те саме місце через 2-3 роки, а у випадках ураження килою – через 6 років. На городах, присадибних ділянках та в колективних садах важко забезпечити чергування культур через великий їх набір. Проте не бажано вирощувати поряд культури, які мають спільних шкідників або хвороби, наприклад капусту і редиску, помідор і картоплю та ін.

Хвороби Капусти

Рослини цих культур уражає кила, пероноспороз ( несправжня борошниста роса), сіра гниль, слизистий та судинний бактеріоз, фомоз (суха гниль), фузаріоз (жовтуха), альтернаріоз (чорна плямистість), чорна ніжка та ін.

Кила проявляється у вигляді наростків на коренях.

За ураження пероноспорозом на листках утворюються блідно-жовті плями, під якими з нижнього боку листка є сіруватий наліт, а на гілках насінників і на стручках – сизуваті плями з білуватим нальотом.

Судинний бактеріоз спричиняє пожовтінню листків, яке починається від країв, жилки при цьому чорніють. На зрізах черешків і стебел видно потемніння судин. Головка і обгорткові листки мають жовті краї, сітку чорних жилок, а черешки на зламі – чорні кільця.

Слизистий бактеріоз проявляється переважно під час формування головки, в теплу вологу погоду. Листки і качани біля основи листків загнивають і ослизнюються. За сильного ураження головка відламується. Гниль має неприємний запах.

Фомоз на сім’ядолях проявляються у вигляді блідих розпливчатих плям, на листках дорослих уражених рослин – великих сірувато-коричневих плям з чорними крапками. На головках капусти плями заглиблені і згодом темніють, рослини жовтіють, в’януть і можуть не утворювати головки.

За ураженням альтернаріозом на листках, стеблах і стручках утворюються численні чорні плями і смуги, вкриті чорним і темно-бурим нальотом.

Фузаріоз проявляються у вигляді пожовтіння листків з появою на них дрібних темних плям. Потім жилки темніють, на розрізі видно світло-коричневе коло судин. За сильного ураження листя опадає і на рослині залишається гола головка.

Чорна ніжка уражає, крім капустяних, багато інших культур. Проявляється, як правило, в парниках і теплицях на молодих рослинах. У рослин темніє нижня частина стебла (коренева шийка), яка розм’якшується, тоншає, загниває, внаслідок чого рослина гине.

Сіра гниль проявляється під час зберігання. Листки головки капусти вкриваються сірим нальотом, ослизнюються і загнивають. 

5
25.03.2023
Дуже задоволена якістю насіння,дякую!!!
Ірина
5
21.02.2023
Замовляю насіння вже декілька разів і як завжди задоволена. Адміністратор надав консультацію, щодо насіння...
Анна
5
02.02.2022
Щиро всім дякую товар замовляю у Вас третій рік як завжди бистро оперативно якісно і завжди радує від...
Роман